Goed jaarbegin Heren 1, tegen alle verwachtingen.

In de eerste wedstrijd van 2019 stond de eerste “wedstrijd der aanpassingen” op het programma. De maand januari blijkt populair, populair voor alles behalve volleybal, want er staat in de komende weken niet 1 wedstrijd op het programma waarop we compleet zijn.
Vooral het werken en bijbehorende verplichtingen die daar bij horen gooien roet in het eten. Soms vallen de onregelmatige werkschema’s op een vervelende manier samen en de maand januari (en begin februari) worden hierdoor lastig.
Vandaag stond de wedstrijd tegen VOKO op het programma en voor vandaag zat het pijnpunt bij de spelverdeling. Zowel optie 1, als optie 2, als optie 3 waren er niet en optie 4 zette zichzelf eigenlijk afgelopen dinsdag buitenspel. Ook de vaste libero was er niet, iets wat dinsdag passend niet veel goeds deed beloven. Gelukkig bleek, zoals wel vaker, dat de generale beter slecht kan zijn en de uitvoering goed, dan andersom. En slecht was de generale….
Godzijdank was Harm Wouters uit heren 2 bereid gevonden om de gelederen te versterken, waardoor er tenminste 1 iemand met spelverdelerservaring in de buurt was. Onder de noemer; laat hem maar wel starten, we kunnen het maar gehad hebben, begon Louk toch als “spelverdeler”. Harm heeft zijn jas niet eens aan gehad, want het zou zomaar eens nodig kunnen zijn snel in te vallen…..
Groot was dan ook de verbazing dat het eigenlijk helemaal niet zo slecht ging. Zowel de passende middens, als ook de spelverdelende buitenaanvaller bleken prima in staat elkaar te helpen. Verwachtingspatronen werden bijgesteld en er werd vooral een poging gedaan een simpel “basisspelletje” te spelen. Geen ingewikkelde combinaties, geen grote veranderingen, gewoon logische basisballen spelen en de scorende mensen zoeken. De kwaliteit van de passes stelde Louk in staat deze opdracht uit te voeren. Tel hierbij op de VOKO op geen enkele manier gebruik leek te willen maken van onze verzwakte samenstelling, waardoor de eerste set met 25-15 gewonnen werd.
In ongewijzigde samenstelling en met ongewijzigde opdrachten werd set 2 aangevangen en ook deze werd eigenlijk relatief gemakkelijk gewonnen met 25-19.
Set drie begon ook nog redelijk, maar toch werd er een klein beetje minder geconcentreerd gespeeld, waardoor rond de 10 punten de achterstand begon op te lopen en Achilles eigenlijk tot het eind van de set steeds tegen een kleine achterstand aankeek. VOKO speelde iets beter, wij iets slechter (en vooral minder geconcentreerd) waardoor het spannend werd. Gelukkig kwam Achilles met een goede servicebeurt langszij en ging zelfs over VOKO heen. Op 24-22 had het de setwinst voor het grijpen, maar toch dreigde het mis te gaan. Achilles serveerde fout en VOKO mocht proberen in de set te blijven. Dit lukte gelukkig niet en daarmee werd de set (en de wedstrijd) gewonnen. 25-23 en 3-0 voor.
Vastberaden om ook set 4 te winnen en daarmee te stunten, begon Achilles aan de laatste set. De voorsprong werd rap groter, maar verdween even snel ook weer. Stuivertje wisselen en setpoints over en weer tot het eind, maar met 26-24 werd ook set 4 gewonnen en daarmee een bijzonder belangrijke 5 punten gehaald. Geheel tegen de verwachtingen in!
Dit geeft de burger moed, dit stemt positief. Achilles blijkt een ploeg die niet alleen in complete toestand punten kan halen, maar die ook uitstekend in staat blijkt om te gaan met wisselingen in de opstelling en ook als gehavend team tot mooie prestaties in staat is, zeker als ook de tegenstander dat toestaat, zoals VOKO vandaag deed. Hopelijk kunnen we in de komende wedstrijden van onvolledig zijn eenzelfde spelbeeld neerleggen en zo maximaal mogelijk proberen te scoren.